Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a ostrým velkým nožem ji nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, zalijeme cca 1,5l vývaru nebo vody, osolíme lžičkou soli, přidáme asi 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru (asi jedna kávová lžička) a vaříme doměkka. Měkkou dýni rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, vrátíme na sporák. Přidáme lžičku kari, kokosové mléko a prohřejeme. Polévku můžeme podávat s krutonky, opečenými dýňovými semínky, nebo jen tak.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek